Veverka kapská

18. května 2008 v 19:56 | zoo |  Savci

Veverka kapská

(Xerus inauris)

A - Cape grounf squrrel
N - Afrikanische Borstenhornchen

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: veverkovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Afrika
vyhledávání: Afrika
Biotop: suché savany a polopouště
vyhledávání: poušť a polopoušť, travnaté území
Potrava: pupeny, hlízy, semena, hmyz, vejce
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 22,5-26 cm, délka ocasu 20-25 cm, výška v kohoutku ?, hmotnost 0,7-1 kg
Rozmnožování: Samice je březí 25-28 dní a rodí 1-6 mládat, která jsou zpočátku holá a tráví první dny života v podzemní noře.
Věk: až 6 let
Zajímavosti: Veverky žijí v početných koloniích. Budují soustavu nor, do kterých se uchylují na noc nebo při nebezpečí. Rády se sluní. Při tom panáčkují a ocas mají volně natažený na zemi. Cítí-li se ohrožené, překlápějí ocas nad hlavu.
Kde ho najdete: v pavilonu Afrika zblízka

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama