Urzon

18. května 2008 v 19:45 | zoo |  Savci

Urzon

(Erethizon dorsatum)

A - North American Porcupine
N - Urson

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: urzonovití

Zeměpisné rozšíření: Severní Amerika od Aljašky po severní Mexiko
vyhledávání: Severní Amerika
Biotop: Různé typy lesů
vyhledávání: jehličnatý les, listnatý a smíšený les
Potrava: Kůra, listy, jehlice, plody
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: Délka těla 86 cm, hmotnost 18 kg
Rozmnožování: Samice je březí 210 dní a poté rodí jedno mládě, které je dobře vyvinuté a váží asi 600 g. Samice ho kojí asi 56 dní, ale mládě se už ve věku několika dní přikrmuje dospělou potravou.
Věk: až 17 let
Zajímavosti: Urzon připomíná dikobraza, ale je příbuzný spíš s morčaty. Je přizpůsoben k životu na stromech, i když sestupuje při hledání potravy i na zem. Na rozdíl od dikobrazů mají urzoni měkčí ostny, které vyrůstají z kůže jednotlivě, nikoliv ve svazečcích.
Kde ho najdete: v samostatné expozici u cesty k medvědům ledním

Fotogalerie
Urzon mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama