Talapoin severní

18. května 2008 v 19:37 | zoo

Talapoin severní

(Miopithecus ogouensis)

A - Gabon Talapoin
N - Nördliche Zwergmeerkatze

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: kočkodanovití

Zeměpisné rozšíření: Západní tropická Afrika severně od řeky Zair.
vyhledávání: Afrika
Biotop: Lesy na březích řek.
vyhledávání: tropický les
Potrava: Plody, květy a hmyz.
vyhledávání: části rostlin, bezobratlí
Rozměry: Délka těla 35−42 cm, délka ocasu 42−45 cm, výška v kohoutku cm, hmotnost 0,9−1,3 kg.
Rozmnožování: Samice je březí 160 dní a rodí 1 mládě.
Věk: 13 let
Zajímavosti: Talapoini jsou nejmenšími opicemi Starého světa. Nejraději se zdržují v lesích na březích řek a dovedou velmi dobře plavat.Talapoini jsou aktivní ve dne, kdy si hledají na stromech i na zemi nejrůznější plody, květy i hmyz. V korunách stromů nocují. Často se jich sejde ke společnému spánku až stovka. Samice rodí 1 dobře vyvinuté mládě. Po narození váží kolem 200 g, což je zhruba čtvrtina hmotnosti matky. Vyvíjí se rychle a ve 3 měsících je samostatné.
Kde ho najdete: pavilon Afrika zblízka

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama