Sob polární

18. května 2008 v 19:12 | zoo |  Savci

Sob polární

(Rangifer tarandus)

A - Reindeer
N - Renne

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: jelenovití

Zeměpisné rozšíření: sever Evropy, Asie a Severní Ameriky
vyhledávání: Evropa, Asie, Severní Amerika
Biotop: tundra, lesotundra, tajga
vyhledávání: jehličnatý les, tundra
Potrava: tráva, mechy, lišejníky, kůra i listy keřů a stromů, v zimě i lumíci
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 60-300 kg, délka těla 1,2-2,2 m, délka ocasu 7-25 cm, výška v kohoutku 0,9-1,4 m, délka parohů u samců až 1,5 m
Rozmnožování: Samice je březí 210-240 dní, poté rodí 1-2 mláďata. Říje probíhá většinou v říjnu, takže se mláďata rodí v květnu a červnu, kdy je dostatek potravy.
Věk: V přírodě průměrně 4,5 roku, v chovech i více než 15 let.
Zajímavosti: Vytváří několik poddruhů, největší žijí v Severní Americe a Asii, některé byly již vyhubeny nebo jsou kriticky ohrožené. Parohy mají i samice, i když méně členité a celkově menší než samci. Široká kopyta a dlouhé paspárky brání proboření do vysokého sněhu.
Kde ho najdete: V severní části zoo žije v částečně zalesněném výběhu skupina vedená dospělým samcem.

Fotogalerie
Sob polární-mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama