Slon indický

18. května 2008 v 19:09 | zoo |  Savci

Slon indický

(Elephas maximus)

A - Asian elephant
N - Asiatische Elepfant

Třída: savci, Řád: chobotnatci, Čeleď: slonovití

Zeměpisné rozšíření: Přední a Zadní Indie, Cejlon, Sumatra
vyhledávání: Asie
Biotop: deštný les, bambusové džungle, travnaté pláně
vyhledávání: tropický les, travnaté území
Potrava: trávy i jiné byliny, větve a listí, kůra, plody
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 2-6,5 tuny, délka těla 5,5-6,5 m, ocas 1,2-1,5 m, výška v kohoutku 2,5-3,5 m
Rozmnožování: Samice je březí 615-618 dní (tedy 22 měsíce) a rodí jedno mládě. Po narození váží 60-150 kg a je hustě porostlé srstí. Saje stejně jako ostatní savčí mláďata tlamou a chobot neumí zpočátku používat. Matka ho kojí až 1,5 roku.
Věk: v přírodě až 65 let, v chovech až 75 let
Zajímavosti: Je o něco menší než slon africký, od něhož se liší i menšími trojúhelníkovitými boltci, jedním "prstíkem" na konci chobotu a tím, že nejvyšším bodem těla bývá klenuté temeno, nikoliv hřbet. Kly (přeměněné horní řezáky) bývají mnohem větší u samců a samicím mnohdy rostou tak malé, že je není vidět. Typická je pro slony indické postupná ztráta barviv v kůži, takže starší zvířata mají nejprve drobní růžové tečky na čele a chobotu, později celé plochy rozšířené na spánky a boltce. Kdysi obývali divocí sloni rozsáhlé území od Sýrie po Čínu, dnes je jejich areál ostrůvkovitý a značně zmenšený. Není jich zřejmě víc než 40 000 a stále jich ubývá. Na rozdíl od slona afrického má klidnou povahu a je už několik tisíc let zdomácňován a využíván k práci i při slavnostech.
Kde ho najdete: V pavilonu velkých savců v dolní části areálu. Do srpna 2002 jsme chovali samce Kadíru a dvě samice Shanti a Gulab. Kadíra musel být vzhledem ke své extrémně agresivní povaze a nezvladatelnosti při povodni utracen. Obě slonice i s "afričankou" Sabi přečkaly nejhorší dny na cestě před výběhem pand. Gulab je v současnosti nejstarší zvíře v naší zoo, je jí více než 40 let. Shanti je trochu větší a přišla jako slůně Bimbo ze seriálu o panu Tau. V říjnu 2003 se skupina rozrostla o samici Prayu a samce Nagathana.

Fotogalerie
Slon indický-Praya a Gulab
Slon indický-Praya
Slon indický-Nagathan
Slon indický-Gulab a Shanti
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama