Psoun prériový

18. května 2008 v 18:57 | zoo |  Savci

Psoun prériový

(Cynomys ludovicianus)

A - Black-tailed prairie-dog
N - Schwarzschwanz präriehund

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: veverkovití

Zeměpisné rozšíření: dříve celá střední Severní Amerika, dnes na mnohem menším území na Středozápadě
vyhledávání: Severní Amerika
Biotop: souvislé prérie
vyhledávání: travnaté území
Potrava: tráva a další prérijní rostliny a jejich semena
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 30-40 cm, délka ocasu 7-11,5 cm, hmotnost 0,9-1,3 kg
Rozmnožování: Samice rodí zhruba po 30 dnech březosti obvykle 4-5 slepých a holých mláďat.
Věk: Dožívají se až 8 let.
Zajímavosti: Psouni jsou denní živočichové, žijí v sociálních společenstvích, která mohou mít až tisíc jedinců. Jejich kolonie, tzv. města, jsou rozdělena do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany tvořené dominantním samcem, 1-4 samicemi a jejich mláďaty. Každá rodina obývá vlastní soustavu nor, jejichž ústí chrání valem z vyhrabané zeminy. Val brání při deštích zatékání vody do nory.
Kde ho najdete: V horní části areálu byla pro psouny připravena ubikace ve výběhu bizonů, kam by zoogeograficky patřili. Psouni se však rozhodli jinak a přestěhovali se do jiné stepi, a to k sousedním velbloudům dvouhrbým, kteří žijí ve Střední Asii. Daří se jim tam skvěle a nejen že se úspěšně rozmnožují, dokonce se už rozšířili do širšího okolí. Přes zimu je nehledejte, protože se ukládají k zimnímu spánku.

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama