Přímorožec šavlorohý

18. května 2008 v 18:54 | zoo |  Savci

Přímorožec šavlorohý

(Oryx dammah)

A - Scimitar-horned oryx
N - Sabelantilope

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
vyhledávání: Afrika
Biotop: suché savany, polopouště, pouště
vyhledávání: travnaté území, poušť a polopoušť
Potrava: traviny, výhonky, listy a plody
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 160-175 cm, délka ocasu 60 cm, výška v kohoutku 110-125 cm, hmotnost 180-200 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 8-8,5 měsíční březosti 1 mládě, které kojí asi 3,5 měsíce.
Věk: v zoo 19 let
Zajímavosti: Samci i samice mají rohy 102-120 cm dlouhé. Přímorožci žijí v suchých oblastech, proto vydrží i několik dní bez vody. Mláďata jsou zpočátku skořicově hnědá.
Kde ho najdete: v travnatém výběhu v horní části areálu

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama