Prase divoké

18. května 2008 v 18:52 | zoo |  Savci

Prase divoké

(Sus scrofa)

A - Wild boar
N - Wildschwein

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: prasatovití

Zeměpisné rozšíření: severní Afrika, Eurasie kromě severních oblastí
vyhledávání: Asie, Evropa, Afrika
Biotop: různé typy lesů včetně tropických, mokřady, stepi
vyhledávání: listnatý a smíšený les, tropický les, travnaté území
Potrava: hlízy, plody, houby, bezobratlí, malí obratlovci, vejce, zdechliny
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 90-180 cm, délka ocasu 20-30 cm, výška v kohoutku 55-100 cm, hmotnost 90-350 kg
Rozmnožování: Samice je březí 100-140 dní, rodí 1-12 mláďat, která jsou zpočátku béžová, s podélnými tmavými pruhy. V prvních dnech se zdržují v hnízdě, kteeré matka postavila, později je samice spojují do tzv. školek, které hlídá jedna z nich.
Věk: 15-20 let
Zajímavosti: Vytváří mnoho poddruhů lišících se hlavně velikostí. Bylo vysazeno i v Jižní a Severní Americe, v subsaharské Africe a v Austrálii i na mnoha ostrovech, kde ohrožuje místní faunu (požírá vejce želv apod.).
Kde ho najdete: v horní části zoo, v Severském lese

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama