Outloň jávský

18. května 2008 v 18:40 | zoo |  Savci
Outloň jávský
(Nycticebus javanicus)

A - Javan slow lori
N - Java Plumplori

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: outloňovití

Zeměpisné rozšíření: ostrov Jáva
vyhledávání: Asie
Biotop: korunové patro tropických lesů
vyhledávání: tropický les
Potrava: Živí se plody, květy, pryskyřicí, výhonky a mladými listy. Část jídelníčku tvoří i hmyz a další bezobratlí, které chytá předními tlapkami.
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: Délka těla 30 cm, ocas chybí, hmotnost 1,2 kg
Rozmnožování: Samice je březí 5,5 měsíce a rodí 1 mládě, které kojí až 6 měsíců.
Věk: až 13 let
Zajímavosti: Dříve byl považován za poddruh outloně váhavého. Je zařazen mezi ohrožené druhy v důsledku kácení tropických lesů. Den přespává ve vidlici větví, v noci zvolna šplhá po větvích a hledá potravu. Neskáče, a proto nepotřebuje ocas. Velké oči umožňují dobré noční vidění, vidí však jen černobíle. Je samotář, ale nemá vyhraněné teritorium a při setkání s jiným outloněm nedochází většinou ke konfliktům. Zvířata se očichají, někdy si vzájemně čistí srst. Dorozumívají se také pachy a hlasovými projevy.
Kde ho najdete: v pavilonu Indonéská džungle

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama