Orangutan

18. května 2008 v 18:38 | zoo |  Savci

Orangutan

(Pongo pygmaeus)

A - Orang-utan
N - Orangutan

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lidoopovití

Zeměpisné rozšíření: jihovýchodní Asie - ostrovy Sumatra a Borneo
vyhledávání: Asie
Biotop: korunové patro tropických deštných lesů
vyhledávání: tropický les
Potrava: plody, výhonky, kůra
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 1,2-1,5 m, ocas nemá, výška 1,1-1,4 m, hmotnost 30-90 kg
Rozmnožování: Samice je březí 233-265 dní a rodí 1 mládě, které nosí na hrudi. Pečuje o ně nejméně 3 roky.
Věk: až 30 let
Zajímavosti: Orangutani jsou přizpůsobeni k životu vysoko na stromech. Pohybují se brachiací (zavěšeni pažemi se přehupují mezi větvemi). Dlouhá srst, která jim na pažích roste od ramene a od zápěstí k lokti, je chrání před deštěm. Samci jsou spíš samotářští, jsou větší než samice, mají lysý obličej s postranními laloky a hrdelní vak, který nafukují, když si označují teritorium hlasitým voláním. Orangutani dnes žijí jen na dvou ostrovech a patří ke kriticky ohroženým druhům.
Kde ho najdete: v pavilonu Indonéská džungle

Fotogalerie
Orangutan-mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama