Muflon

18. května 2008 v 18:25 | zoo |  Savci

Muflon

(Ovis musimon)

A - Mouflon (Wild sheep)
N - Muflon

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Původně žil pravděpodobně v Malé Asii, vysazen na mnoha místech Evropy, Asie a Ameriky.
vyhledávání: Asie
Biotop: Obývá nejraději suché kamenité stráně, zdržuje se i v listnatých a smíšených lesích.
vyhledávání: travnaté území, listnatý a smíšený les
Potrava: Nejrůznější rostliny, plody, listy, kůra dřevin; má rozeklaný horní pysk, proto spásá vegetaci těsně u země.
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: Délka těla 0,8-1,2 m, délka ocasu 7-15 cm, výška v kohoutku 60-90 cm, hmotnost 20-60 kg, rohy rostou pouze samcům a dorůstají až 80 cm.
Rozmnožování: Samice rodí po 154 dnech březosti 1-2 mláďata, která kojí asi půl roku.
Věk: 10-14 let
Zajímavosti: Původně se myslelo, že muflon pochází z ostrovů Sardinie a Korsika, dnešní nálezy naznačují, že tam přišli jeho předci s prvními lidmi již před 10-11 tisíci lety. Od jara do podzimu žijí mufloni v oddělených skupinách - skupinu samic s mláďaty vede nejzkušenější samice. U nás byl poprvé muflon vysazen v oboře na Hluboké nad Vltavou v 50. letech 19. století.
Kde ho najdete: V expozici severského lesa v horní části zoo, kde mufloni žijí společně s jeleny wapiti a prasaty divokými.

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama