Medvěd lední

18. května 2008 v 18:24 | zoo |  Savci

Medvěd lední

(Thalarctos maritimus)

A - Polar bear
N - Eisbär

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: medvědovití

Zeměpisné rozšíření: severní polární oblasti
vyhledávání: Severní Amerika, Asie, Evropa
Biotop: ledovcová pole, mořská pobřeží, volné moře , tundra
vyhledávání: polární oblasti, tundra, moře
Potrava: mořské ryby, tuleni, mršiny kytovců, hlodavci, na podzim také různé bobule
vyhledávání: zdechliny, živá kořist, části rostlin
Rozměry: délka těla až 3 m, výška v kohoutku až 160 cm, hmotnost 320-720 (někdy až 1000!) kg
Rozmnožování: Samice je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost - oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. Samice rodí v období zimního klidu 1-3 neobvykle malá mláďata (hmotnost mláděte tvoří 0,23% hmotnosti matky), vodí je do věku 2-3 let. Mláďat dospívají ve 4-8 roce života.
Věk: V zoologické zahradě se dožil 32 let, v přírodě méně.
Zajímavosti: Umí výborně plavat a potápět se. Pomáhá si širokými tlapami s plovacími blánami. Žije obvykle samotářsky, jen v místech, kde je dostatek potravy, se shromáždí i několik desítek medvědů. V posledních letech vyhledávají medvědi okolí měst, kde hledají zbytky jídel na smetištích.
Kde ho najdete: Ve střední části zoo mají medvědi lední výběh s proskleným bazénem a mohutným vodopádem.

Fotogalerie
Medvěd lední-medvídě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama