Medojed

18. května 2008 v 18:22 | zoo |  Savci

Medojed

(Mellivora capensis)

A - Honeybadger
N - Honigdachs

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kunovití

Zeměpisné rozšíření: celá Afrika, Arabský poloostrov, Přední Asie
vyhledávání: Asie, Afrika
Biotop: pestrá škála prostředí od skalnatých oblastí přes lesy po vlhké savany
vyhledávání: , listnatý a smíšený les, travnaté území, poušť a polopoušť
Potrava: doslova všežravý - plody, hlízy, bezobratlí, malí obratlovci, zdechliny
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 60-77 cm, délka ocasu 20-30 cm, výška v kohoutku 25-30 cm, hmotnost 7-13 kg
Rozmnožování: Samice je březí 7 týdnů a rodí 1-4 mláďata, o která pečuje sama. Zpočátku jsou mláďata v hnízdě v noře, kterou samice krátce před porodem vyhrabe.
Věk: 20-26 let
Zajímavosti: Medojed je nejen velice přizpůsobivý, ale má i dvě zvláštnosti. První je volná a silná kůže s hustou drsnou srstí, díky níž je chráněn před hadím uštknutím, rohy buvolů a antilop nebo zuby predátorů. Druhou je jeho soužití s medozvěstkou. Je to malý pták, který se živí hlavně voskem a larvami divokých včel. Jakmile objeví jejich hnízdo, křikem k němu zavede medojeda, který hnízdo rozhrabe a pochutná si na medu a hmyzu.
Kde ho najdete: v pavilonu Afrika zblízka

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama