Magot (makak magot)

18. května 2008 v 17:19 | zoo |  Savci

Magot (makak magot)

(Macaca sylvanus)

A - Barbary macaque
N - Magot (Berberyaffe)

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: kočkodanovití

Zeměpisné rozšíření: severní Afrika (Atlas) a Gibraltar
vyhledávání: Afrika
Biotop: horské lesy do 2000 m n. m., skalnatá pobřeží
vyhledávání: hory, listnatý a smíšený les
Potrava: plody, bezobratlí (především hmyz)
vyhledávání: části rostlin, bezobratlí
Rozměry: délka těla 55-75 cm, délka ocasu 0 cm, výška v kohoutku ?, hmotnost 4-10 kg
Rozmnožování: Samice je březí 3 měsíce a rodí 1 mládě, které zpočátku nosí na hrudi a později vozí na hřbetě.
Věk: 15-20 let
Zajímavosti: Původní domovinou magotů je severní Afrika, takže jsou jedinými zástupci makaků, kteří nežijí v Asii. Je zároveň i jediným evropským primátem, protože byl vysazen na Gibraltaru. Neví se sice přesně kdy a kým, ale o dnešní populaci pečuje britská posádka. Magoti žijí v dobře uspořádaných skupinách vedených dominantním samcem. V zoo je chováme od roku 1950, s krátkou přestávkou v letech 1998-2001.
Kde ho najdete: V nové ubikaci v dolní části zoo, v létě sdílejí společný výběh s paovcemi hřivnatými.

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama