Levhart mandžuský

18. května 2008 v 17:05 | zoo |  Savci

Levhart mandžuský

(Panthera pardus orientalis)

A - Amur leopard
N - Amurleopard

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovití

Zeměpisné rozšíření: východní Asie
vyhledávání: Asie
Biotop: husté lesy
vyhledávání: listnatý a smíšený les
Potrava: malí až střední kopytníci
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: délka těla samců 170-190 cm, samic 140-175 cm, délka ocasu 60-97 cm, výška v kohoutku 50-75 cm, hmotnost 30-80 kg
Rozmnožování: Březost trvá 90-105 dní, samice rodí obvykle 2-4 (1-6) mláďata, která kojí 3 měsíce.
Věk: 15 let, v zoo až 23 let
Zajímavosti: Je největším poddruhem levharta a k jeho typickým znakům patří dlouhý huňatý ocas, světlý podklad srsti a šedé oči. V přírodě žije jen asi 40 jedinců, je zařazen na listině ohrožených a vymírajících druhů zvířat IUCN. V zoologických zahradách existuje jen 17 čistokrevných levhartů mandžuských, z toho 5 v pražské zoo.
Kde ho najdete: v nové expozici v horní části zoo

Fotogalerie
Levhart mandžuský-mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama