Lemur kata

18. května 2008 v 16:53 | zoo |  Savci

Lemur kata

(Lemur catta)

A - Ring-tailed lemur
N - Catta

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lemurovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Madagaskar
vyhledávání: Afrika
Biotop: lesnaté oblasti
vyhledávání: listnatý a smíšený les
Potrava: plody, mladé listy, výhonky, pupeny
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 2,3-3,5 kg, délka těla 38,5-45,5 cm, ocas 56-62,5 cm
Rozmnožování: Samice je březí 136 dní a rodí jedno, dosti často dvě, mláďata. Samice je nosí na hrudi, později se přesunou matce na hřbet.
Věk: ?
Zajímavosti: Katy jsou vysloveně denní lemuři. Skupiny urazí za den i poměrně značnou vzdálenost. Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů. S oblibou se sluní - pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají. Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.
Kde ho najdete: V současné době jsou umístěni v zázemí, v srpnu 2005 osídlí kontaktní expozici vedle vzdělávacího centra.

Fotogalerie
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama