Lachtan jihoafrický

18. května 2008 v 16:23 | zoo |  Savci

Lachtan jihoafrický

(Arctocephalus pusillus)

A - South-African sea lion
N - Südafrikanische Seebär

Třída: savci, Řád: šelmy (ploutvonožci), Čeleď: lachtanovití

Zeměpisné rozšíření: jihozápadní a jižní Afrika a přilehlé moře
vyhledávání: Afrika
Biotop: kamenité až pouštní pobřeží, volné moře
vyhledávání: moře
Potrava: mořské ryby, korýši
vyhledávání: bezobratlí, ryby
Rozměry: délka těla samce 2,13 m, samice 1,42 m, hmotnost samce 270 kg, samice 50 kg
Rozmnožování: Doba březosti je 1 rok (z toho oplodněné vajíčko odpočívá bez vývoje asi 4 měsíce), rodí 1 mládě o hmotnosti 6 kg. Samice kojí 1 rok i déle.
Věk: ?
Zajímavosti: Celková populace se odhaduje na 850 000 jedinců, ročně se rodí na 200 000 mláďat. Lachtani jsou společenská zvířata. V době rozmnožování se z moře přesouvají na souš. V početných koloniích si samci hájí svůj harém několika samic. Samice rodí mláďata, která asi dva měsíce nemohou do vody, protože nemají nesmáčivou srst a utopila by se. Pak probíhá páření a jakmile jsou malí lachtani schopni plavat, všichni se vracejí do moře a na souš vylézají jen zřídka. Lachtani plavou pomocí vlnivého pohybu těla, kormidlují ploutvovitými končetinami. Dokážou se potopit do hloubky 200 m a zadržet dech na půl hodiny. Rádi si hrají, a to i v dospělosti: vynášejí kamínky nebo řasy k hladině, pustí je a hbitě se ponoří, aby je znovu chytili. Vrozená hravost je i důvodem, proč lachtany baví cvičení a rádi se učí nějakým novým cvikům.
Kde ho najdete: V dolní části areálu v sousedství tučňáků. V současnosti chováme tři samice (Julinku, Báru a Myšku), samečka Melouna, jehož rodiči jsou Julinka a Gaston, a poslední mládě samičku Abebu (matka Bára, otec Gaston). Ten bohužel zahynul při povodni v srpnu 2002.

Fotogalerie
Lachatn jihoafrický-mládě abeba
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama