Kůň Převalského

18. května 2008 v 16:18 | zoo |  Savci

Kůň Převalského

(Equus przewalskii)

A - Przewalski´s horse
N - Przewalski Pferd

Třída: savci, Řád: lichokopytníci, Čeleď: koňovití

Zeměpisné rozšíření: dříve Střední Asie, dnes už v přírodě nežije
vyhledávání: Afrika
Biotop: stepi a polopouště
vyhledávání: moře
Potrava: stepní rostliny, hlavně trávy
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 2-2,2 m, výška v kohoutku 1,25-1,45 m, hmotnost 250-320 kg
Rozmnožování: Klisna po 11 měsících březosti rodí jedno mládě, které saje 6-7 měsíců
Věk: více než 35 let
Zajímavosti: Je jediným dnes žijícím druhem divokého koně, ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století. Pražská zoo vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu. Je zařazen na listinu ohrožených druhů zvířat IUCN.
Kde ho najdete: V zoo chováme v nejvyšším bodě areálu stádo vedené hřebcem Ginem a v samostatném výběhu více než třicetiletou klisnu Cilku. Další koně jsou v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově.

Fotogalerie
Kůň Převalksého-klisna cilka
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama