Komba ušatá

18. května 2008 v 16:11 | zoo |  Savci

Komba ušatá

(Galago senegalensis)

A - Senegal bushbaby
N - Senegal-galago

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: kombovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika od Senegalu po Tanzánii
vyhledávání: Afrika
Biotop: křovinaté savany, řídké lesy
vyhledávání: listnatý a smíšený les
Potrava: Živí se jednak nejrůznějším hmyzem a jeho larvami, pavouky i dalšími bezobratlými. Nemalý podíl na jídelníčku má míza kapinic (akácií).
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 14-21 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 150-300 g
Rozmnožování: Samice je březí 120-126 dní a rodí 1-3 mláďata, a to dvakrát ročně. Mláďata jsou nejprve v hnízdě na stromě nebo v keři, už za 10 dní ho však opouštějí.
Věk: V přírodě zřejmě kolem 10 let, v chovech až 17 roků.
Zajímavosti: Komby žijí v malých samičích skupinách s mláďaty. Dospělí samci jsou samotáři. Je noční, den přespává v husté spleti větví. Své území si komby značkují močí, kterou nanášejí na tlapky. V případě nebezpečí prchají velkými skoky, přičemž se odrazí všemi čtyřmi a huňatým ocasem kormidlují.
Kde ho najdete: v pavilonu Afrika zblízka

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama