Klokan rudý

18. května 2008 v 16:08 | zoo |  Savci

Klokan rudý

(Macropus rufus)

A - Red kangaroo
N - Rotes Riesenkänguruh

Třída: savci, Řád: vačnatci, Čeleď: klokanovití

Zeměpisné rozšíření: Austrálie kromě jižního, východního a severního pobřeží
vyhledávání: Austrálie
Biotop: stepní a řídce křovinaté nížiny, i zemědělská krajina
vyhledávání: travnaté území
Potrava: různé části rostlin, plody
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 0,8-1,6 m, délka ocasu 0,7-1,2 m, hmotnost 20-95 kg, samci jsou větší než samice a vztyčeni měří na výšku i více než 2 m.
Rozmnožování: Samice je březí 32-34 dny a pak rodí 1 mládě. Je velké asi 1,5-2 cm, velmi nedokonale vyvinuté. Vyšplhá se do vaku a tam se pevně přisaje ke struku, který mu v tlamičce zduří, takže nespadne ani při rychlém pohybu matky. Ve věku asi dvou měsíců začíná mládě vystrkovat hlavu, za další měsíc vak poprvé opustí. Při nebezpečí se však do něj vrací a ještě dlouho poté, kdy se do vaku nevejde, se snaží v něm ukrýt alespoň hlavu nebo se napít mateřského mléka. Samci vak nemají a nepodílejí se nijak na péči o mláďata.
Věk: 25-30 let
Zajímavosti: Klokan rudý dostal jméno podle zbarvení samců, kteří jsou rezaví. Samice a mláďata mívají spíše šedavou barvu srsti. Žijí ve skupinách, aktivní jsou především ráno a večer. Rádi se ochlazují v mělké vodě nebo tak, že si olizují předloktí. Při pohybu v klidu hopsají klokani po všech čtyřech, při útěku skáčou po zadních a rovnováhu udržují ocasem. Vyskočí až do výšky 3 m a do dálky 10 m, rychlostí téměř 50 km/h.
Kde ho najdete: Skupina klokanů rudých žije v nově upraveném výběhu ve střední části zoo.

Fotogalerie
Klokan rudý-samec
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kutak kutak | 18. května 2008 v 16:10 | Reagovat

jukni na muj blog.  www.tractor.blog.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama