Kiang

18. května 2008 v 16:03 | zoo |  Savci

Kiang

(Equus (hemionus)holdereri)

A - Kiang
N - Kiang

Třída: savci, Řád: lichokopytníci, Čeleď: koňovití

Zeměpisné rozšíření: Střední Asie
vyhledávání: Asie
Biotop: náhorní stepi a polopouště až do 4800 m n. m
vyhledávání: travnaté území
Potrava: traviny, části všech stepních rostlin
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: Výška v kohoutku 150 cm, hmotnost 350-500 kg, je největším z divokých druhů oslů.
Rozmnožování: Po 11-12 měsících březosti rodí klisna jedno mládě.
Věk: ?
Zajímavosti: Kiang patří mezi vzácné a kriticky ohrožené druhy, chová ho pouze osm zoologických zahrad na světě v celkovém počtu asi 50 kusů. Ve volné přírodě žije již jen ve třech čínských provinciích a na dvou malých územích v Indii. Sdružuje se do nepočetných stád vedených dospělým samcem. V případě ohrožení se brání kousáním a kopáním zadníma nohama.
Kde ho najdete: Ve výběhu na náhorní plošině v horní části areálu žije skupina klisen s hřebcem Tauschkanem, který je bedlivě hlídá před návštěvníky i před chovateli.

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama