Ježura australská

18. května 2008 v 15:58 | zoo |  Savci

Ježura australská

(Tachyglossus aculeatus)

A - Short-beaked echidna
N - Kurzschnabeligel

Třída: savci, Řád: ptakořitní, Čeleď: ježurovití

Zeměpisné rozšíření: Austrálie, Tasmánie, jih Nové Guineje
vyhledávání: Austrálie
Biotop: suchá stanoviště od lesostepi přes křovinaté oblasti po horské lesy
vyhledávání: travnaté území
Potrava: mravenci a všekazi (termiti)
vyhledávání: bezobratlí
Rozměry: hmotnost 2,5-6 kg, délka těla 35-53 cm, ocas 9 cm
Rozmnožování: Samice je březí 9-27 dní a pak snáší jedno vajíčko velké asi jako lískový oříšek. Vajíčko se hned dostává do dočasného vaku, kde se po asi 10-11 dnech líhne nedokonale vyvinuté mládě. Vak opouští ve věku 8 týdnů a zůstává v hnízdní jamce další 2-3 měsíce a samice ho přichází kojit.
Věk: v chovech i více než 55 let
Zajímavosti: Představuje jednoho z primitivních savců. Typická je protáhlá trubičkovitá tlama bez zubů, v níž je uložen dlouhý lepkavý jazyk. Silnými drápy rozhrabává mraveniště a termitiště a hmyz nalepuje na jazyk. Vychází v noci a řídí se citlivým čichem. Bodliny nejsou její jedinou obranou. Nestáčí se jako ježek, ale dokáže se pevně přitisknout k podkladu nebo se bleskově zahrabat. Ježury chovala pražská zoo od roku 1955 do roku 2004, kdy uhynula poslední.
Kde ho najdete: V současné době je nechováme

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama