Jelen milu

18. května 2008 v 15:57 | zoo |  Savci

Jelen milu

(Elaphurus davidianus)

A - Pere David´s deer
N - Milu

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: jelenovití

Zeměpisné rozšíření: původně východní Čína, dnes pouze v rezervaci Dafeng, kam byl vysazen z evropských chovů
vyhledávání: v přírodě nežije, Asie
Biotop: bažinaté lesy
vyhledávání: listnatý a smíšený les
Potrava: tráva, kůra i listy keřů a stromů
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 100-300 kg, délka těla 1,9-2,1 m, délka ocasu 25-65 cm, výška v kohoutku 1-1,3 m
Rozmnožování: Samice je březí 250-288 dní, poté rodí 1-2 mláďata.
Věk: v chovech i více než 15 let
Zajímavosti: K jeho typickým znakům patří dlouhý ocas a nápadné předoční žlázy. Má zvláštní tvar parohů, které se větví tzv. dichotomicky. Objevil ho v roce 1865 francouzský duchovní, páter Armand David. V seznamu IUCN je uveden v kategorii kriticky ohrožených druhů. V roce 1894 byli všichni jeleni v Číně vybiti, ale v té době žilo několik zvířat v Evropě. Ta dala základ dnešnímu chovu. V Číně je skupina asi 30 jedinců v rezervaci Dafeng (kam byli vysazeni z evropských chovů) přísně chráněná a chována oborovým způsobem, tedy pod dohledem. Do budoucna se počítá s dalšími rezervacemi, kam by se mohl jelen milu vrátit.
Kde ho najdete: V horní části zoo

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama