Jaguár

18. května 2008 v 15:54 | zoo |  Savci

Jaguár

(Panthera onca)

A - Jaguar
N - Jaguar

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovití

Zeměpisné rozšíření: Jižní a Střední Amerika
vyhledávání: Jižní Amerika
Biotop: tropické lesy a křovinaté pampy kolem řek a jezer
vyhledávání: tropický les, travnaté území
Potrava: savci do velikosti tapíra, i krokodýli, ryby
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: délka těla 110-180 cm, délka ocasu 45-55 cm, výška v kohoutku 64-76 cm, hmotnost 60-120 kg
Rozmnožování: Samice je březí 93-105 dní a rodí 1-4 mláďata, o která pečuje sama.
Věk: 15-20 let
Zajímavosti: Je největší kočkovitou šelmou v Jižní Americe. Výborně šplhá po stromech a plave. Typická je jeho kresba srsti s tmavými rozetami a 1-2 tečkami ve vnitřním dvůrku. Někteří jedinci mají nadměrné množství melaninu v srsti, takže vypadají celí černí. Je zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN.
Kde ho najdete: v současné době ho nechováme

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama