Hyrare (Tayra, kuna brazilská)

18. května 2008 v 15:53 | zoo |  Savci

Hyrare (Tayra, kuna brazilská)

(Eira barbara)

A - Tayra
N - Tayra

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kunovité

Zeměpisné rozšíření: od Mexika po severní Argentinu, ostrov Trinidad
vyhledávání: Jižní Amerika
Biotop: různé typy lesů do výšky 2400 m n. m., plantáže
vyhledávání: tropický les
Potrava: Je všežravá - dává přednost malým savcům, živí sde i plody a bezobratlými, ráda si pochutná na včelích plástvích.
vyhledávání: rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 60-70 cm, délka ocasu 35-45 cm, hmotnost 4-5 kg
Rozmnožování: Samice je březí 63-70 dní, a rodí 2-4 mláďata, která kojí až 3 měsíce.
Věk: ?
Zajímavosti: Dlouhým huňatým ocasem a tvarem hlavy se podobá kunám, ale celkovým vzhledem ani způsobem pohybu nezapře svou bližší příbuznost s grizony. Nedá se říci, že by byla nějak úzce vázána na lesy nebo naopak na travnaté plochy. Jako všechny lasicovité šelmy je značně přizpůsobivá a doupě si buduje jak ve stromových dutinách, tak v hustém podrostu nebo ve skalní puklině. Velmi obratně šplhá po stromech, kde také často loví malé drápkaté opice, zatímco na zemi pátrá po hlodavcích (poradí si i s plachým a hbitým agutim) či dokonce plazech, především leguánech. Jídelníček si doplňuje plody. Za potravou se vydává převážně za soumraku. Pokud ale obývá místa s dostatkem podrostu, v němž se může ukrýt, pak je aktivní i ve dne. Když se slunce dorazí od světlejší srsti na hlavě, zazáří jako ze zlata. Samice tairy je pečlivá matka, která svá bezmocná mláďata kojí až tři měsíce a ještě poté je nějakou dobu hlídá. V pražské zoo chováme tairy poprvé v historii. Pár těchto půvabných a mírných šelem k nám přišel z Guayany.
Kde ho najdete: Vzatím jsou v zázemí

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama