Hroch obojživelný

18. května 2008 v 15:48 | zoo |  Savci

Hroch obojživelný

(Hippopotamus amphibius)

A - Hippopotamus
N - Flusspferd

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: hrochovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
vyhledávání: Afrika
Biotop: výhradně v blízkosti dostatečně hluboké vody s bohatými břehovými porosty
vyhledávání: travnaté území, sladké vody
Potrava: tráva a další byliny, vodní rostliny - denně spotřebuje až 60 kg
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 1000-4500 kg, délka těla 2,8-4,5 m, délka ocasu 35-50 cm, výška v kohoutku 1,3-1,7 m
Rozmnožování: Samice je březí 227-240 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě (výjimečně dvojčata), které váží 25-55 kg. Kojí ho pod vodou.
Věk: v chovech až kolem 50 let
Zajímavosti: Hroch je v mnoha ohledech přizpůsoben životu ve vodě. Dokáže se potopit na jedno nadechnutí na 10 minut i více, přičemž má uzavřené nozdry. Většinu dne tráví ve vodě, z níž mu vyčnívají nozdry, oči a uši, aby se nepřehříval. Večer a ráno vychází za pastvou, za jednu noc ujde i 10 km. Na slunci mu kůže snadno vysychá, proto v ní má četné žlázky, jejichž červenavý výměšek ho chrání. Po vyschnutí je hroší kůže tak tvrdá, že byla dříve používána k broušení diamantů. Samci v době říje svádějí souboje, při nichž si nejprve hrozí - otvírají široce tlamu s dlouhými kly. Když to nepomůže, útočí na soupeře, snaží se ho zasáhnout zuby a hlasitě řvou. Potyčky mohou končit i vážným zraněním. Teritorium si samci označují trusem, který pomocí ocasu rozmetávají na stromy nebo kameny.
Kde ho najdete: V pavilonu velkých savců v dolní části zoo

Fotogalerie
Hroch obojživelný(Slávek a Maruška)
Hroch obojživelný(Slávek)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama