Guanako

18. května 2008 v 15:44 | zoo |  Savci

Guanako

(Lama guanicoe)

A - Guanaco
N - Guanaco

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: velbloudovití

Zeměpisné rozšíření: Jižní Amerika od Peru po Ohňovou zemi
vyhledávání: Jižní Amerika
Biotop: travnaté pláně i polopouště od nížin po 4800 m n. m.
vyhledávání: travnaté území, hory
Potrava: tráva a další byliny, výhonky i listy keřů
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 60-120 kg, délka těla 1,9-2,3 m, délka ocasu 24 cm, výška v kohoutku 1-1,2 m
Rozmnožování: Samice je březí 342-368 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě, které váží 6-16 kg. Kojí ho 6-12 měsíců.
Věk: v chovech téměř 30 let
Zajímavosti: Guanako se sdružuje do nepočetných stád s volnou vnitřní strukturou. Samci spolu bojují o samice kopáním, kousáním a pliváním. Své území si vyznačují hromadami trusu, které mohou být vysoké téměř 2,5 m. Dovede běžet rychlostí 56 km/h a výborně šplhá. Je sice příbuzná s velbloudy, ale nemá hrb a našlapuje jen na prsty, nikoliv na celé chodidlo. Stejně jako oni je velice vytrvalá a nenáročná.
Kde ho najdete: v horní části zoo

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama