Gorila nížinná

18. května 2008 v 15:42 | zoo |  Savci

Gorila nížinná

(Gorilla gorilla gorilla)

A - Lowland gorilla
N - Flachlandgorilla

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lidoopovití

Zeměpisné rozšíření: tropická Afrika
vyhledávání: Afrika
Biotop: tropické deštné a mlžné lesy dp výšky 3800 m n. m.
vyhledávání: tropický les, hory
Potrava: takřka ě rostlinná - listy, větvičky, plody nejrůznějších rostlin, občas bezobratlí nebo ptačí vejce
vyhledávání: bezobratlí, části rostlin
Rozměry: Gorila je největší lidoop - samci dorůstají výšky až 180 cm a hmotnosti až 250 kg, samice jsou menší.
Rozmnožování: Samice je březí 251-296 dní, rodí jedno mládě, o které se stará až do věku 3 let. Gorilí samice pohlavně dospívají v 7., samci v 9.-10. roce.
Věk: 50-60 let
Zajímavosti: Gorily se sdružují do malých rodinných tlup, které vede nejsilnější samec. Jeho poznávacím znakem je stříbřitě zbarvený hřbet. Případné soupeře nebo nepřátele zahání nejprve hrozbou - buší se plochou dlaní do hrudi, tluče klackem o zem, trhá a hází listí nebo ukazuje zuby. Území, které tlupy obývají, je velké 26-39 km2. Přesto za den ujdou za potravou jen několik stovek metrů. Často odpočívají i během dne a podobně jako v noci si budují hnízdo na zemi nebo nízko ve větvích.
Kde ho najdete: Pro gorily byl v září 2001 otevřen nový pavilon v dolní části areálu. Byl poškozen povodní a z pěti goril se podařilo čtyři evakuovat. Více než rok strávily v zoo ve Dvoře Králové n. L. a poté se do opraveného pavilonu vrátily samice Shinda a Kijivu. Záhy k nim přibyl z Anglie samec Richard. V prosinci 2004 se narodilo první mládě. Poté přišla do skupiny samice Kamba. V květnu 2007 porodila Kijivu druhé mládě.

Fotogalerie
Gorila nížinná Kijivu a Moja
Gorila nížinná mládě Moja
Gorila nížinná Moja
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama