Gepard

18. května 2008 v 15:33 | zoo |  Savci

Gepard

(Acinonyx Jubatus)

A - Cheetah
N - Gepard

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovité

Zeměpisné rozšíření: Afrika, Asie
vyhledávání: Afrika
Biotop: travnaté a křovinaté stepi
vyhledávání: travnaté území
Potrava: gazely a jiní menší a střední kopytníci
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-80 cm, výška v kohoutku 60-80 cm, hmotnost 28-65 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 90-95 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí 6 měsíců. Mláďata mají na hlavě a krku bělavou hřívu.
Věk: asi 15 let
Zajímavosti: Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem se za svou kořistí neplíží, ale loví ji během - na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod. K běhu je dobře přizpůsobený - jednak tvarem těla a neobyčejně pružnou páteří, jednak v dospělosti nemá zatažitelné drápy. Samci gepardů žijí samotářsky, o mláďata se stará jen samice.
Kde ho najdete: v nové expozici vedle pavilonu šelem žije pár Danny a Dolly, ostatní zvířata jsou v zázemí

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama