Fenek

18. května 2008 v 15:32 | zoo |  Savci

Fenek

(Fennecus zerda)

A - Fennec fox
N - Fennek-Luchs

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: psovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika, Malá Asie
vyhledávání: Afrika
Biotop: pouště a polopouště
vyhledávání: poušť a polopoušť
Potrava: především malí savci (hlodavci), také ptačí i plazí vejce a hmyz
vyhledávání:
Rozměry: délka celkem 35-41 cm, z toho ocas 18-30 cm hmotnost 135-200 g, rozpětí asi 40 cm
Rozmnožování: Samice je březí asi 51 den, poté rodí 3-4 mláďata. Vyhrabává pro ně hlubokou noru v písku
Zajímavosti: Fenek je skvěle přizpůsoben životu v poušti. Má krycí zbarvení, velké ušní boltce slouží jako výměník tepla. Je aktivní za soumraku a v noci, kdy jemným sluchem pátrá po kořisti. Chovatelsky je fenek poměrně náročný, protože vyžaduje suché prostředí a vhodnou náhradní potravu (cvrčky, moučné červy, malé hlodavce apod.).
Kde ho najdete: V pavilonu Afrika zblízka.

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama