Dikobraz srstnatonosý

18. května 2008 v 15:30 | zoo |  Savci

Dikobraz srstnatonosý

(Hystrix indica)

A - Indian crested porcupine
N - Indische Stächelschwein

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření: jihozápadní a Střední Asie
vyhledávání: Asie
Biotop: křovinaté biotopy
vyhledávání: listnatý a smíšený les
Potrava: hlízy, plody, výhonky, kůra a listy
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 70-90 cm, hmotnost 13-27 kg
Rozmnožování: Březost trvá asi 240 dní (přesné údaje nejsou známé) a samice rodí 2-4 mláďata, která jsou dobře vyvinutá. Zpočátku mají měkké ostny a první dny tráví v podzemní noře, v doupěti vystlaném listy.
Věk: v zoo až 21 rok
Zajímavosti: Je to druh s nejsevernějším rozšířením. Během zimy zalézá do podzemního doupěte. Dikobrazi mají chlupy přeměněné v dlouhé ostny,. Nepřítele zastrašují tak, že dupou, otáčejí se k němu zády a chrastí ostny. Při útoku prudce couvnou a ostny, které vězí v pokožce velice volně, zabodnou do těla soupeře, nikdy je však nevystřelují.
Kde ho najdete: v expozici v blízkosti pavilonu velkých savců a v nové expozici před pavilonem Sečuán

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama