Chápan středoamerický

18. května 2008 v 15:26 | zoo |  Savci

Chápan středoamerický

(Ateles geoffroyi)

A - Spider monkey

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: malpovití

Zeměpisné rozšíření: Střední Amerika
vyhledávání: Jižní Amerika
Biotop: Korunové patro tropických lesů
vyhledávání: tropický les
Potrava: Listy, výhonky, plody
vyhledávání: části rostlin, plody
Rozměry: Délka těla 30,5-63 cm, délka ocasu 63,5-84 cm, hmotnost 6,6-9 kg.
Rozmnožování: Samice je březí 230 dní a rodí jedno mládě.
Zajímavosti: Chápani dostali název podle ovíjivého ocasu, který používají jako pátou ruku. Na jeho konci mají lysou plochu s hmatovými lištami podobnými těm na dlaních. Obratně se pohybují v korunách stromů pohybem zvaným brachiace (podobně jako giboni nebo orangutani - zavěšeni jen prsty), čemuž odpovídá i to, že mají nápadně dlouhé prsty a palec jim chybí. Žijí v tlupách tvořených až 30 zvířaty, i když samci někdy žijí samotářsky. Příslušníci skupiny se neustále domlouvají různým voláním a při setkání si dávají najevo přátelské úmysly tím, že si probírají srst. Samice jsou velice obětavé matky. Mládě nosí na hřbetě a neustále ho hlídají. Další mládě se rodí až po 3-4 letech.
Kde ho najdete: Na jednom z Opičích ostrovů v dolní části zoo.
Fotogalerie
foto není
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama