Buvolec běločelý

18. května 2008 v 15:25 | zoo |  Savci

Buvolec běločelý

(Damaliscus dorcas phillipsi)

A - Blesbok
N - Bleßbock

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Afrika
vyhledávání: Afrika
Biotop: otevřené travnaté savany s roztroušenými keři a stromy
vyhledávání: travnaté území
Potrava: Trávy i jiné rostliny, pijí každý den, když je to možné i vícekrát
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 140-160 cm, délka ocasu 30-45 cm, výška v kohoutku 85-100 cm, hmotnost samců 65-80 kg, samic 55-70 kg, délka rohů do 50 cm
Rozmnožování: Samice rodí po 7,5 měsících březosti 1 mládě asi 7 kg těžké a zpočátku jednobarevně béžové.
Věk: v zoo se dožívá více než 17 let
Zajímavosti: Své teritorium si označuje několika způsoby - odkládá trus na viditelná místa na hromady, rozhrabává zem, otírá výměšek předoční žlázy o traviny a větvičky.
Kde ho najdete: Hlavní stádo buvolců obývá společný výběh s přímorožci beisami, nyalami nížinnými a zoborožci kaferskými v horní části zoo, několik mladých samců najdete v létě v Africkém panoramatu. Během zimy jsou buvolci pouštěni jen na dvorky, aby si ve velkém výběhu nezlámali na náledí nohy.

Fotogalerie
Buvolec běločelý mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama