Bizon

18. května 2008 v 15:17 | zoo |  Savci

Bizon

(Bison Bison)

A - American Bison (Buffalo)
N - Bison

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Kanada, USA
vyhledávání: Severní Amerika
Biotop: travnaté prérie, řídké lesy
vyhledávání: travnaté území
Potrava: tráva, kůra i listy keřů a stromů
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: hmotnost 350-1000 kg, délka těla 2,5-3,8 m, délka ocasu 60-90 cm, výška v kohoutku 1,7-2 m
Rozmnožování: Samice je březí 270-300 dní, poté rodí 1 mládě. Kojí ho až 1 rok.
Věk: v přírodě asi 20 let, v chovech i více než 30 let
Zajímavosti: Typickým znakem bizona je nahrbený postoj a celkově mohutné tělo. Hlava a plece jsou pokryté hustou kadeřavou srstí. Koncem 19. století byli bizoni na prériích téměř vyhubeni, třebaže jich tu žily miliony. Díky včasné ochraně se je podařilo zachránit. V zimě lze spatřit samotné samce a malé skupiny samic s mláďaty, ale v době říje se sdružují a během tahu za potravou vytvářejí tisícová stáda.
Kde ho najdete: v horní části zoo v prostorném výběhu žije stádo vedené samcem Tjekem

Fotogalerie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama