Adax

18. května 2008 v 15:03 | zoo |  Savci

Adax

(Addax nasomaculatus)

A - Mendes-Antelope
N - Addax

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika - kdysi celá Sahara, dnes malé území v S Nigeru
vyhledávání: Afrika
Biotop: polopouště, pouště - obývá i nejsušší oblasti Sahary.
vyhledávání: travnaté území, poušť a polopoušť
Potrava: pouštní rostliny
vyhledávání: části rostlin
Rozměry: délka těla 1,2-1,8 m, délka ocasu 25-35 cm, hmotnost 80-125 kg, výška v kohoutku 105 cm, délka rohů až 109 cm
Rozmnožování: Samice rodí po 257-264 dnech březosti 1 mládě.
Zajímavosti: Staří Egypťané chovali adaxy jako domácí zvířata. Dnes jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení, z původního rozšíření zbývají jen ostrůvky. Jsou výborně přizpůsobeni životu v poušti. Díky širokým kopytům se neboří do písku a velmi dobře hospodaří s vodou obsaženou v potravě. Žijí v nepočetných skupinách.
Kde ho najdete: Chovná skupina je umístěna ve výběhu v horní části zoo, samčí skupinu najdete v létě v novém výběhu Africké panorama.

Fotogalerie
Adax mládě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama